Hallókészülékek fajtái

A Widex hallást segítő készülékek története.

0

HALLÓKÉSZÜLÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA - HALLÓKÉSZÜLÉK SZAKÜZLET

 

 

http://fundafon.hu/

dr. Süveges Kinga

fül-orr-gégész, audiológus

Szent Rókus Kórház
Szakrendelő Intézet
Audiológia Szakrendelés
1085 Budapest, Stáhly u. 7-9.
V. emelet 517.
Telefon: 06-70-376-4361

 

A Widex hallókészülékekről

hallókészülék

A Widex hallókészülékek története

A Widex hallókészülék gyártó céget 1956-ban Christian Topholm és Erik Westermann alapítja meg akik ezelőtt egy dán hallókészülékgyártónál dolgoztak. Első modelljük a widex 561 volt, ami egy elegáns zsebes hallókészülék volt. Az alapítók kiváló üzleti kapcsolatrendszere vezetett el az első vásárlóhoz, Peter C. Werth-hez, aki 51 darab készüléket vásárolt.
1956 végén a Widex hivatalosan is megtalálta az első székhelyét: egy brede-i ruhagyárban kezdték meg a hallókészülékek gyártását.
1966. június 10-én a cég egy újépítésű gyárba költözött Vaerlose-ba. A hallókészülékgyártó cég innentől kezdve a 10. legnagyobb volt a piacon.
1968-ban a cég megkezdte a terjeszkedést: Helsinkiben és Belgiumban is megjelentek hallókészülékeikkel.
1972-ben Christian Topholm fia, Jon mérnökként végez és csatlakozik a Widex csapatához, hogy még fejlettebb hallókészülékeket tervezzen. Erik Westermann fiai és unokaöccse is csatlakozik a csapathoz: a fejlesztésben és a marketingben is részt vesznek.
1985-ben a Widex elnyeri a Dán Design Tanács Design Díját, ami nagymértékben növeli a cég befolyását a piacon.
1985-ben Christian Topholm egy autóbalesetben meghal és helyét fia, Ian veszi át.
Ekkor kezdi el működését a Widex cég második generációja. Megkezdődik a digitális technológiára való átállás.
1990-ben a Widex bemutatja első in-the-ear hallókészülékét is.
1995-ben a Widex bemutatja Senso sorozatát, ami a világ első teljesen digitális in-the-ear hallókészülékeit jelenti - ez igazi forradalmi áttörést jelent a cég számára.
2005-re létrehozzák azokat a hallókészülékeket, amik már személyre szabott hangzást biztosítanak a fogyasztóknak.
2008-ban pedig bemutatják a világ legkisebb hallókészülékét, ami már csak 21 milliméteres.


Widex-1A Widex hallókészülékek technológiája

A Widex digitális hallókészülékeket gyárt. 1995-ben mutatta be első ilyen eszközét és azóta is a világ vezető cége a digitális hallókészülékek terén. Az analóg készülékekkel ellentétben a hangrezgések itt nem elektromos jelekké, majd újra hangjelzésekké lesznek alakítva, hanem a digitális processzorok a számítógép nyelvére fordítják a hangokat, majd vissza alakítják azokat. A felhasználó számára mindebből csupán annyi vehető észre, hogy sokkal tisztább a hang.
A digitális készülékek ráadásul képesek kiküszöbölni az analóg készülékek problémáit, amik miatt sokan inkább döntenek úgy, hogy nem viselnek hallókészüléket. Az analóg készülékek még nem tudják elkülöníteni a háttérzajt a beszédtől, mindkettőt ugyanúgy erősítik. A digitális készülék képes arra, hogy hanganalízist végezve kiemelje a beszédhangokat, míg a háttérzajt letompítja.
A másik jellegzetes panasz az analóg készülékekkel kapcsolatban, hogy a halk hangok nem elég hangosak, az erősebbek pedig túl hangosak. A digitális készülékek a hallásgörbe alapján számítógép segítségével számítják ki az optimális erősítést, ami a hangkörnyezet fajtája szerint változik.
A digitális készülékek mellőzik az akusztikus visszacsatolást is, így a készülék nem fog sípolni.
A készülékeket integrált jelfeldolgozás jellemzi, így minden funkció folyamatos kontroll alatt van és automatikusan reagál a változó hangkörnyezetnek megfelelően. A technológiával koordinálható a hallókészülék részegységei, így azok képesek az együttműködésre.
A technológia előnyei a még jobb beszédértés (még zajos környezetben is), a személyre szabott kényelmes hallás, a környezeti hangok állandó figyelése és a feedback kioltása.